Wat is psilocybine?

We realiseren ons steeds meer dat de combinatie tussen een hallucinogeen en therapie goed werkt

Psilocybine is de werkzame psychedelische stof die voorkomt in diverse paddestoelen en schimmels. Steeds overtuigender wordt vastgesteld dat veel mensen die kampen met depressies baat hebben bij psilocybine. Het is een zogeheten pro-drug, omdat het lichaam psilocybine afbreekt tot de stof psilocine, waar je van gaat hallucineren. Psilocine is dus een hallucinogeen, wat betekent dat je na inname hallucinerende effecten ervaart. Uit diverse klinische onderzoeken blijkt dat psilocybine, als het goed wordt toegepast, onder andere depressieve klachten kan verminderen. Wat is psilocybine en hoe kan het helpen bij therapie?

Psylocibine en psilocine

Psilocybine is een hallucinogeen indool en komt uit de tryptamine familie. Wanneer je een dosis inneemt van deze stof afkomstig uit onder andere paddenstoelen, wordt psilocybine in het lichaam omgezet in psilocine, wat een effect heeft op de serotonine receptoren in de hersenen. Afhankelijk van de dosis, de lichamelijke en geestelijke gesteldheid en ervaring met het middel kan dit resulteren in een trip. Zo’n trip kan tussen de drie en acht uur aanhouden. Ook afhankelijk van de dosis die ingenomen wordt is de trip heftiger en kan de psilocine zorgen voor hallucinaties, voor een verlies van tijdsbesef, slaperigheid en een gevoel van algehele euforie. Hallucinogenen worden vanwege deze eigenschappen en de barrières die door te trippen weg worden genomen, steeds meer onderdeel van therapie bij de behandeling van depressies en angsten.

Psylocibine en therapie

Al langere tijd wordt er serieus onderzoek gedaan naar de toepassingen van psilocybine bij de behandeling van bijvoorbeeld depressie en angststoornissen. Zo voeren het UMC Groningen en UMC Utrecht al behandelingen uit bij patiënten bij wie reguliere antidepressiva niet helpen, als onderdeel van een grootschalig internationaal onderzoek. In een toelichting zegt hoofdonderzoeker Robert Schoevers, hoog­leraar en afdelingshoofd Psychiatrie van het UMCG: “We zien dat de ervaring bij sommige patiënten barrières weg kan nemen, dat ze beter bij hun gevoel kunnen, er meer mee verbonden zijn. Daarmee zou het een behandelproces kunnen versnellen.”

Uit recent onderzoek blijkt dat twee separate doses psychedelica, in combinatie met ruim elf uur therapie voor en na het gebruik van het middel, depressiesymptomen drastisch verminderd bij 71% van de mensen. Hallucinogen zoals psilocybine worden daarbij in kleine doses ingezet. De combinatie tussen een hallucinogeen en therapie onder begeleiding van een psychiater of psycholoog, resulteert dus in een positief effect bij veel mensen.

Waarom een hallucinogeen zoals psilocine werkt bij psychiatrische behandelingen is omdat je door te hallucineren je waarneming verandert. Dat is belangrijk en effectief bij behandelingen die steeds vaker het herstellen van een verstoorde perceptie van een cliënt als doel hebben. Lange tijd is er bij de behandeling van depressie en de bijbehorende klachten de nadruk gelegd op het voorkomen van de klachten door een verstoorde biologie te behandelen. Nu leren we meer over dat het misschien wel de verstoorde overtuigingen, ideeën, opvattingen, en zelfbeeld, (oftewel psychologische processen) zijn die tot klachten leiden. Het is nu de tijd om combinaties te gaan zoeken van aandacht voor biologische en psychologische processen, om zo de beste behandelingen te geven.

Bij de behandeling met hallucinogenen wordt de perceptuele waarneming van een cliënt veranderd. Bepaalde automatische gedachten en overtuigingen vallen vaak weg en worden opnieuw gekaderd. Door te trippen, openbaren zich voor cliënten (compleet) nieuwe manieren van denken en kijken naar zichzelf en de wereld om hun heen.

Begeleiding bij behandeling met psilocybine

De begeleiding bij therapie is er met een duidelijke reden. Ten eerste om iemand te helpen door de fasen van bijvoorbeeld rouwverwerking te gaan, of het herkennen van onderliggende psychologische klachten die pas aan het licht komen tijdens of na een trip. 

Ook is het belangrijk dat er professionele begeleiding is, omdat er bijwerkingen kunnen optreden bij het innemen van psilocybine. Verstoringen in het waarnemen van tijd kan ervoor zorgen dat je je gedesoriënteerd voelt. Dit kan ook leiden tot (lichte) paniek. Bij een heel klein aandeel van de gebruikers kan te vaak trippen op de langere termijn zelfs leiden tot psychologische klachten. Vanwege de kans op desoriëntatie, angsten of invloed op mate van paniek- en depressieklachten is dan ook niet aan te raden om zonder begeleiding te experimenteren met psilocybine of aanverwante middelen.

Benieuwd naar meer informatie over het gebruik van psilocybine en of dit iets voor jou is? Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer over onze begeleide programma’s.


Delen:

No items found.

Begin met jezelf hervinden

Start de scan

Related articles

Begin jouw ontdekkingsreis

Zit je vast in een sleur of een gevoel van lusteloosheid waar je niet uitkomt? Ervaar je angst, constante zorgen, of een gebrek aan vitaliteit? Is er iets dat je blokkeert in jouw vooruitgang? Ontdek of een begeleide psychedelische ervaring geschikt is voor jou.

Boek nu

Wij gebruiken cookies om het gebruik van jouw browser ervaring te optimaliseren. Door het gebruik van deze website ga je akkoord met onze Cookie Policy.

AccepterenWeigeren