Wat is projectie en waarom doen we het

Je wordt getriggerd door wat je afwijst.

Wat is projectie?

Projectie heeft van zichzelf een vrij negatieve lading. In de psychologie wordt er van projectie gesproken wanneer iemand eigenschappen van zichzelf of emoties van zichzelf probeert te verdringen of verbergen door deze te toe te kennen aan iemand anders. Met andere woorden, projectie is het toekennen van positief of negatief gedrag aan anderen zodat we er zelf niet mee geconfronteerd hoeven te worden en we het dus buiten ons bewustzijn houden.

Je projecteert dus je emoties op anderen, zodat je er zelf niet mee hoeft om te gaan.

Waar komt dat gedrag vandaan?

Gedrag dat je hebt aangeleerd, door anderen of door de omgeving, verdwijnt nooit helemaal uit je onderbewustzijn. Ook al leer je het gedrag af, ver onder het oppervlakte van ons bewustzijn zit dat gedrag nog. Je kan het gedrag dus heel diep wegstoppen, maar nog steeds getriggerd worden als je dit gedrag bij anderen waarneemt. Wat er vervolgens kan gebeuren is dat je dit gedrag herkent bij iemand anders en daar op reageert. Die reactie is vaak negatief en richt zich op het gedrag dat je helaas zo goed kent. In andere woorden, hetgeen wat je triggered in de buitenwereld geeft een reflectie van datgeen wat er speelt in je binnenwereld.

Schaduwkant

Een bekende filosoof en psychoanalyticus uit de vorige eeuw, Carl Jung, omschreef aspecten van onze persoonlijkheid die weggestopt zijn als onze ‘dark side’ of schaduwkant. Aan onze schaduwkant bevinden zich alle persoonlijkheidskenmerken waarvan we ooit geleerd hebben dat ze niet oké zijn. Dit hoeft overigens niet bewust te gebeuren, maar kan ook een effect zijn van hoe je bent opgevoed of gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Sinds onze verre voorvaderen zit het al in onze hersenen geprogrammeerd dat je je het best conform de groep kan gedragen en dus gedrag moet afleren dat je buiten de groep plaatst. Dat is waarom we in onze levens gedrag leren en ander gedrag afleren, om ergens bij te kunnen horen. Dat is waarom we een schaduwkant hebben, om iets in weg te stoppen.

Wat overigens belangrijk is om te erkennen is dat de schaduwkant niet perse iets negatiefs hoeft te zijn; het kan zo zijn dat als je jezelf als heel stoer wilt zien, je schaduwkant juist een gevoelig en kwetsbaar persoon is.

Je eigen ego zit in de weg

Je ego bewaakt deze schaduwkant en zorgt dat er niets ontglipt. Wat weggestopt is, blijft weggestopt. Maar je ego kan niet voorkomen dat je gedrag bij anderen herkent wat je zelf weggestopt hebt. En vervolgens kan je vaak niet beheersen dat je daarop een reactie laat zien. Dat is dus projectie, je projecteert je eigen afkeuren en je weet waarom je het afkeurt.

Projectie is misschien nog beter te begrijpen als een soort allergische reactie. En je bent dan dus allergisch voor je eigen afgewezen gedrag.

Het herkennen hiervan is makkelijker gezegd dan gedaan. Je projecteert namelijk geheel onbewust. Projectie is een diepe onderhuidse reactie. Vaak zul je direct in de verdediging schieten wanneer iemand anders je hiermee confronteert. Je ego staat het niet toe dat je zomaar erkent dat je gedrag aan het wegstoppen bent.

Een bekend voorbeeld van weggestopt gedrag is dat sommige mannen op jonge leeftijd leren dat huilen of het tonen van een andere vorm van emotie niet hoort. Door strenge opvoeding zijn ze er (onbewust) van overtuigd dat emotie tonen slecht is. Ze stoppen het tonen van emotie weg, in hun schaduwkant.

Het kan zijn dat deze mannen op latere leeftijd tegen problemen aan kunnen lopen in relaties. Ze tonen dan waarschijnlijk niet wat ze voelen terwijl hun partner daar wel behoefte aan heeft.

Wanneer hun partner hen hierop zou wijzen, zullen ze dit altijd ontkennen. Hun ego heeft er jarenlang voor gezorgd dat het tonen van emoties en het praten over gevoelens iets is dat diep weggestopt zit en blijft. Zo diep dat ze zelf niet zullen herkennen dat dit gedrag in hun zit.

Projecteren werkt ook met positieve kenmerken

Projectie hoeft niet noodzakelijk met negatief gedrag te zijn, zoals het niet tonen van gevoelens. Het kan ook met positief gedrag. De kwaliteiten die we in andere personen waarderen of waar we tegenop kijken, zijn de punten waar we onszelf tekort in vinden schieten. Deze vormen van positief gedrag die we zien in anderen hebben we zelf weggestopt omdat we vinden dat we die zelf niet waard zijn.

Gedrag in anderen dat jou triggert, is dus altijd gedrag dat jij zelf ook in je hebt. Positief of negatief.

Behandel het gedrag van anderen dus zoals je zelf wil dat jouw gedrag behandeld wordt. Wanneer je je ergert aan het gedrag van anderen, probeer de situatie te observeren en de ander te behandelen met respect en begrip. Op deze manier laat je jouw ego zien dat jouw gedrag ook behandeld moet worden met respect en begrip in plaats van afgekeurd te worden. Dit betekent overigens niet dat je al het slechte gedrag maar moet goedkeuren. Dit betekent wel dat je vormen van slecht gedrag niet ziet als onacceptabel en het afkeurt, maar het laat zijn zoals het is. Op het moment dat je positief en negatief gedrag in jezelf en anderen kunt accepteren zoals het is, zal je ego afnemen.

3 tips om projectie te overwinnen

  1. Herken je triggers

Probeer te achterhalen welke vormen van gedrag bij andere mensen je irriteren en probeer er vervolgens achter te komen waarom dit gedrag jou irriteert. Heb je dit gedrag in het verleden ooit zelf vertoond? Probeer in je gedachten terug te gaan in verleden om op zoek te gaan naar het punt vanaf wanneer dit soort gedrag voor jou als niet oké bestempeld is. 

  1. Erken je gevoel

Wanneer je merkt dat je getriggerd wordt door bepaald gedrag van iemand anders, probeer op datzelfde moment met nieuwsgierigheid te kijken naar wat er binnen jezelf gebeurt. Welk gevoel overheerst er bij jou op dit moment? Wat brengt het effect van de ander bij jou teweeg? En kun je erachter komen waar dit gevoel vandaan komt? Schrijf zo veel mogelijk details op.

  1.  Geef jezelf wat liefde

Verwelkom alle gevoelens die in je opkomen op dat moment met liefde. Laat je gevoel zijn zoals het is en neem het alleen waar. Probeer te luisteren naar je gevoelens op dat moment en probeer te achterhalen welke informatie het met je probeert te delen. Vanuit deze gevoelens kun je jezelf helen.

Wanneer je deze stappen uitvoert op de momenten dat je merkt dat je getriggerd wordt kun je bepaalde vormen van gedrag aan het licht krijgen die je jaren weg hebt gestopt en groeien als persoon.

“The pain that we inflict on others, is the pain that we already inflicted on ourselves.”


Delen:

Begin met jezelf hervinden

Start de scan

Related articles

Begin jouw ontdekkingsreis

Zit je vast in een sleur of een gevoel van lusteloosheid waar je niet uitkomt? Ervaar je angst, constante zorgen, of een gebrek aan vitaliteit? Is er iets dat je blokkeert in jouw vooruitgang? Ontdek of een begeleide psychedelische ervaring geschikt is voor jou.

Boek nu

Wij gebruiken cookies om het gebruik van jouw browser ervaring te optimaliseren. Door het gebruik van deze website ga je akkoord met onze Cookie Policy.

AccepterenWeigeren