Wat doen psychedelica eigenlijk?

Psychedelica en de rituelen die erbij horen hebben een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, maar pas sinds de jaren ‘60 in het Westen toegankelijk zijn. Werden psychedelische krachten van planten en paddenstoelen ooit vooral gebruikt tijdens inwijdingsrituelen en helende praktijken, tegenwoordig kunnen ze je helpen met zelfontdekking, emotionele groei en andere vormen van therapie-ondersteuning . 

Op veel plekken kun je meer lezen over hoe psychedelica kan helpen. Een andere vraag is wat voor effect psychedelica op je brein hebben? We leggen het je uit in deze blog.

Hedendaags onderzoek toont aan dat een psychedelische ervaring kan zorgen voor een hogere mate van ‘openheid’ in je leven. Dat kan de kwaliteit van leven verbeteren. De actieve bestanddelen in psychedelische truffels hebben namelijk een direct effect op de neurotransmitters (die signalen doorgegeven) in jouw hersenen. Dat kan leiden tot hevige emotionele gevoelens. Door te trippen kun je ook onderdrukte herinneringen of gevoelens opnieuw activeren. Ook kan je door psychedelica anders gaan kijken naar jezelf en jouw leven. Je kan ook een hernieuwd perspectief van jezelf krijgen.Dat helpt dan weer om te definiëren waar je voor staat en wat je wilt doen in het leven.

 
Door de werkzame stof in psychedelische truffels, psilocybine, wordt de werking van bepaalde delen van je hersenen onderdrukt. Hierdoor zal meer zintuiglijke informatie je bewustzijn bereiken, wat kan zorgen voor hallucinogene effecten. Bepaalde gebieden in je hersenen worden met elkaar verbonden, die normaliter van elkaar losgekoppeld zijn. Je hersenen functioneren dus met minder beperkingen en je twee hersenhelften werken meer samen. Dit zorgt voor een andere staat van bewustzijn. Dit kan je vergelijken met wat we zien in dromen. We noemen het trippen.

>>> De werkzame stoffen komen uitgebreid verder aan bod in deze blog over psilocybine.


Veranderingen door een trip 

 Psychedelische truffels hebben voornamelijk geestelijke effecten en hebben een bewustzijnverruimende werking. Het zorgt ervoor dat in je hersenen zintuigelijke waarnemingen anders worden doorgegeven. Deze ervaringen en waarnemingen kunnen mooi zijn en helpen met het veranderen van je eigen perspectief. Dat kan soms ook enigszins beangstigend zijn. Dat hangt natuurlijk af van wat er allemaal afspeelt in je onbewustzijn en welke emoties en herinneringen je onderdrukt. Het is van te voren niet te voorspellen wat er precies gaat gebeuren als je tript. Iedereen reageert immers anders op truffels en de werkzame stof psilocybine. Het beste is dus om truffels te gebruiken onder begeleiding, zodat je eventuele verrassingen goed aankunt.

Globaal gezien kan je vijf verschillende effecten ervaren tijdens je truffeldosering:

  • Verandering in zintuiglijke waarneming;
  • Verandering in persoonlijke stemming;
  • Verandering in perceptie van tijd;
  • Verandering in mentale processen en gedachtegangen;
  • Lichamelijke effecten.

Ondanks dat voor iedereen de resultaten anders zijn, kan je uitgaan van twee lange termijn resultaten. Vaak hoor je dat de ego wordt uitgeschakeld en dat je loskomt van routine. Maar wat betekent dit precies?

Uitschakeling van het ego

Een interessant fenomeen dat kan gebeuren tijdens een trip, en het treedt vaak op, is dat je ego als het ware uitgezet wordt. Je ego, de wijze waarop je jezelf beschouwt op basis van een verzameling percepties, is hier vaak niet tegen bestand. Een geestverruimende trip laat je inzien hoeveel meer percepties er zijn, en bijvoorbeeld hoeveel meer gedachtegangen. Eenmaal getript, kun je dat vaak niet meer vergeten.  

Los komen van routine

Truffels kunnen je in staat stellen om tijdelijk los te komen van routinematige denkpatronen door jezelf bloot te stellen aan datgene wat je liever niet wilt zien. Jarenlange onderdrukte emoties kunnen hierdoor naar boven komen. Je overtuigingen worden hierdoor herkaderd. Dit kan confronterend, intens en deregulerend zijn, maar soms ook hoogst noodzakelijk om jouw menselijke kompas terug te vinden. Zodra je jouw vitaliteit, passie, liefde en zin in het leven herontdekt, heeft dit een enorme impact op jouw leven. 


Delen:

Begin met jezelf hervinden

Start de scan

Related articles

Begin jouw ontdekkingsreis

Zit je vast in een sleur of een gevoel van lusteloosheid waar je niet uitkomt? Ervaar je angst, constante zorgen, of een gebrek aan vitaliteit? Is er iets dat je blokkeert in jouw vooruitgang? Ontdek of een begeleide psychedelische ervaring geschikt is voor jou.

Boek nu

Wij gebruiken cookies om het gebruik van jouw browser ervaring te optimaliseren. Door het gebruik van deze website ga je akkoord met onze Cookie Policy.

AccepterenWeigeren