Leg een connectie met je ware ik

Waarom je pas met zelf-actualisatie aan de slag kan als weet wie je bent.

Welke dromen en wensen had je vroeger?

Hoe zag je je toekomstige zelf?

Wat voel je als je nadenkt over je fijnste jeugdherinnering?

Welke dingen in je leven gaven je tot nu toe het meeste energie? En wat niet?

Dit zijn vragen die geen eenvoudige, maar wel belangrijke antwoorden opleveren. Waarom zou je jezelf deze vragen stellen? Dat kan zijn om een diepere connectie met je ware ik te leggen. Die connectie is waardevoller dan je nu wellicht beseft.

Zelf-actualisatie: wat is het?

Op je zoektocht naar wie je bent en wat je gedrag verklaart, kom je uiteindelijk in aanraking met het begrip zelf-actualisatie. Zelf-actualisatie is de behoefte om tevreden te zijn en om vooruitgang te boeken met je ambities. Makkelijker gezegd, zelf-actualisatie is je tevreden voelen met wie je bent en wat je wilt doen.

Ga je met zelf-actualisatie aan de slag, dan is het onvermijdelijk om jezelf af te vragen: wat is de beste versie van mijzelf? Hoe ziet mijn leven eruit als ik ben wie ik kan zijn? Wat is er mogelijk als ik al mijn potentieel aanspreek?

Op weg naar jouw waarheid, jouw zijn, leer je ook wat in de weg staat van jouw zelf-actualisatie. Het vraagt om kritisch bekijken van je eigen angsten, belemmeringen en je gedrag. Daarnaast leer je wat jouw gedrag verklaart. Een zoektocht langs datgene wat jouw identiteit bepaalt, de bouwstenen van jou als persoon, brengt je bovendien ook langs de vraag wat je drijft en waar je energie van krijgt. Door jezelf de vragen te stellen die hierboven staan, kun je beter begrijpen wie je bent.

Identiteit bestaat uit lagen

Jezelf afvragen wie je bent klinkt misschien als een open deur of zelfs het niet waard om mee bezig te zijn. Maar het is verrassend vaak een bijzonder complex en intensief traject waar je wijzer van wordt. Onze identiteit, hoe we onszelf zien en aan anderen tonen, bestaat uit veel verschillende lagen. Sommige van die lagen liggen diep en horen permanent bij ons. Andere lagen zijn oppervlakkig en bepaald door onze omgeving. Soms is het niet eenvoudig het onderscheid te maken tussen deze twee typen lagen. Hierdoor kan het moeilijk zijn te weten wat je ware ik nu precies is. Is het gedrag dat je hebt nu afkomstig van de ware jij, of gedraag je je zoals anderen verwachten dat je je gedraagt, een gevecht tussen twee waarheden. Dat onderscheid is voor anderen lastig, maar voor jezelf nog veel meer.

Vanaf het moment dat je geboren bent, word je namelijk beïnvloed door je omgeving. Je ouders of andere mensen die voor je zorgden hebben indrukken op jou achtergelaten. De omgeving waarin je verkeert doet dat ook, net als de sociaal-economische omstandigheden waarin je opgroeit. Later komt daar de invloed van leraren bij, mentors, gelijkgestemden en andersdenkenden. Iedereen deelt waarden met elkaar, bewust en onbewust, en je identiteit vormt zich naar al die invloeden. Hoe jij denkt en handelt, is voor een groot deel bepaald door deze externe invloeden.

Zwemmen tegen stroom in

Als je vaak dingen doet die ver afstaan van wie je bent, kost dat vaak moeite met onbevredigende resultaten als gevolg. Het is als zwemmen tegen de stroom in. Dat kan heel bewust gebeuren, maar het kan ook zijn dat je als het ware wordt tegengewerkt door een onderstroom. Je stopt er energie in, maar zonder duidelijke oorzaak blijft je tempo laag en ben je iedere keer weer bekaf. 


Een diep begrip en stevige connectie met de persoon die jij bent, je werkelijke drijvers en drijfveren, helpt om te begrijpen wat datgene is waar jij als persoon het beste tot recht komt. Dan weet je waar jouw energie het beste tot recht komt. En je leert herkennen in welke situaties jij met die tegenwerkende onderstroom hebt.

Het begrijpen van jezelf is een proces zonder einde, het vraagt voortdurend om reflectie, zelfbewustzijn, een moment van nadenken over hoe je erbij zit. Het vergt inspanning en zelfkritiek, vergevingsgezindheid en geduld.

Leg je gedachten vast

Een fijne oefening is na te denken over jezelf met de vragen bovenaan dit artikel. Als je daarbij je antwoorden vastlegt door deze op te schrijven of te tekenen, geef je vorm aan je gedachten. Als het ware selecteer je al welke gedachten belangrijker zijn dan anderen. Je brengt dus onderscheid aan in de lagen. Hierdoor zijn je gedachten ook beter toegankelijk in toekomstige sessies waarbij je naar je eigen bouwstenen zoekt, bijvoorbeeld met een therapeut.

Ben je eenmaal zover dat je op de belangrijke vragen een antwoord kan formuleren, of sta je op het punt een sessie te doen met het doel hierop te reflecteren, dan ben je beland op een keerpunt vlak voor het proces van zelf-actualisatie. Neem je tijd en rust om na te denken over de volgende vraag: Wie ben ik als ik helemaal mezelf kan zijn?

Laat die vraag rusten in je hoofd tot het moment dat je de ruimte pakt om de antwoorden te vinden.

Delen:

Begin met jezelf hervinden

Start de scan

Related articles

Begin jouw ontdekkingsreis

Zit je vast in een sleur of een gevoel van lusteloosheid waar je niet uitkomt? Ervaar je angst, constante zorgen, of een gebrek aan vitaliteit? Is er iets dat je blokkeert in jouw vooruitgang? Ontdek of een begeleide psychedelische ervaring geschikt is voor jou.

Boek nu

Wij gebruiken cookies om het gebruik van jouw browser ervaring te optimaliseren. Door het gebruik van deze website ga je akkoord met onze Cookie Policy.

AccepterenWeigeren