Eerste hulp bij écht gelukkig worden

Er is een manier om jezelf te laten beseffen dat gelukkig zijn niet iets voor later is.

Op de vraag wat wil je later worden antwoorden mensen maar zelden dat ze gelukkig willen zijn. Naarmate de jaren verstrijken wordt dat voor meer mensen belangrijker, naast hun ambities in hun carrière of elders. Dan kom je er ook snel achter dat gelukkig zijn niet zozeer een doel is dat je kunt afvinken. Wat weten we van gelukkig zijn?

Wat is gelukkig zijn?

Om te begrijpen wat gelukkig zijn betekent, moeten we eerst begrijpen hoe we geluk definiëren. Geluk is feitelijk de afwezigheid van alle andere toestanden. Geluk is wat er overblijft als er niets anders is. In het boeddhisme wordt geluk ook wel emptiness (leegte) genoemd. Dat betekent dat wanneer je werkelijk gelukkig bent, je het dan eigenlijk zonder reden voelt.

Het vervullen van bepaalde behoeften om gelukkig te zijn is daarom niet de beste manier gelukkig te zijn. Zolang je je geluk afhankelijk laat zijn van externe factoren, voel je nooit echt geluk. Alles waar je je aan kunt hechten is immers vergankelijk. Of dat nu een baan, een relatie, een bezit of een ervaring is. Al deze ‘dingen’ kunnen voorbij waaien als wolken in de lucht.

Geluk kan niet worden behaald zoals een diploma aan de universiteit. Als je echt gelukkig wilt zijn, dan is het eerste wat je moet doen het idee aan de kant zetten dat geluk een toestand is die je kunt bereiken.


Hoe word je gelukkig?

Als mensen streven we naar rijkdom, romantische relaties, roem en succes, omdat we ervan overtuigd zijn dat we daar ons geluk in kunnen vinden. Om echt gelukkig te worden is het belangrijk om je te beseffen dat geluk alleen kan voortkomen uit de ervaring dat je beseft dat alles wat je je maar kunt wensen al in jezelf zit. Dat besef, wanneer het volledig wordt gezien, brengt ware vrijheid. Jij bent degene die zin geeft aan alles in je leven. Jij bent degene die het geluk dat je voelt projecteert op die persoon, dat ene voorwerp of die ervaring die je hebt. Dus het ware geluk komt voort uit het besef dat alle liefde, de overvloed, het vertrouwen en de schoonheid die je buiten jezelf zocht, altijd al in jezelf zat.

Je bent zelf de maker van je eigen geluk door de aandacht die je geeft aan dingen waar je energie van wilt krijgen. Wat je erin stopt. krijg je eruit. Maar je ego kan in de weg staan. Door een opgeblazen ego kan je dingen anders zien dan ze daadwerkelijk zijn. Wat je terugkrijgt, klopt dan ook niet meer.

Rem je ego

Er is een heel gemakkelijke manier om je eigen ego te ‘verslaan’ en zo echt gelukkig te worden. Een extreem krachtige manier voor het vinden van je eigenlijk geluk is door een zinnetje van drie woorden te onthouden: “And then what?”. Door jezelf deze vraag te stellen, dwing je jezelf van afstand te kijken naar jezelf en naar gebeurtenissen of andere mensen. Dat levert gedachten op die je eerder niet had, soms ook een aha-moment. Het kan een openbaring zijn die je wellicht zelfs nederig maakt. Het helpt je hoe dan ook om te realiseren hoe belangrijk iets echt voor je is. Het remt je ego en maakt de mogelijkheid geluk te ervaren groter.

Delen:

Begin met jezelf hervinden

Start de scan

Related articles

Begin jouw ontdekkingsreis

Zit je vast in een sleur of een gevoel van lusteloosheid waar je niet uitkomt? Ervaar je angst, constante zorgen, of een gebrek aan vitaliteit? Is er iets dat je blokkeert in jouw vooruitgang? Ontdek of een begeleide psychedelische ervaring geschikt is voor jou.

Boek nu

Wij gebruiken cookies om het gebruik van jouw browser ervaring te optimaliseren. Door het gebruik van deze website ga je akkoord met onze Cookie Policy.

AccepterenWeigeren