7 mindfulness tips om je leven te veranderen

Net als gezond eten en voldoende bewegen is je mentale gezondheid iets waarvoor je een prettig ritme en rituelen zou moeten hebben. Het helpt daarbij bovendien om je mentale gezondheid niet te zien als doel op zich, maar als een doorlopende activiteit waar je energie in stopt. Mindfulness helpt je manieren te vinden om steeds weer je mentale gezondheid de aandacht te geven die het verdient. Met deze zeven mindfulness tips zorg je voor een ritme.

Mindfulness is bewustzijn

Mindfulness is het volledig bewust zijn van het moment zelf, ook wel ‘ervaring’ genoemd. Je bent als je mindful eet, met volle aandacht bezig met de smaak en de activiteit van eten. Concentratie, aandachtigheid en ook opmerkzaamheid zijn begrippen die allemaal horen bij mindfulness. Een andere bekende beschrijving van mindfulness is ‘de kunst om in het hier-en-nu te zijn’.

Misschien ben je al eerder in aanraking met mindfulness gekomen en heb je zelfs al geprobeerd mindful te zijn. Het is goed mogelijk dat je daarbij tegen problemen bent aangelopen. Mindfulness kan krachtig zijn, maar veel mensen vinden het moeilijk er een goede modus in te vinden. Maar gelukkig is mindfulness ook een activiteit.

Waarom heb ik moeite met mindfulness?

Het kan zijn dat je het moeilijk vindt aandachtig met iets bezig te zijn. Merk je dat je gedachten vaak alle kanten opgaan? Mindfulness is voor jou dan hard werken in plaats van een prettige gemoedstoestand. In plaats van dat je makkelijk met één ding tegelijk bezig bent, kost het je grote moeite om je hoofd erbij te houden. Het voelt dan wellicht geforceerd om aandachtig te zijn, waardoor je juist helemaal niet mindful bent.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom mindfulness voor jou lastig is. Stress kan een oorzaak zijn. Als je gestresst bent, is het moeilijk om zaken te laten rusten. Alles voelt als moeten en je maakt je zorgen over het verloop van iets of meerdere dingen waarmee je te maken hebt. Het is logisch dat mindful zijn dan moeilijk is.

Een andere bekende oorzaak is problemen met concentratie. Zo hebben veel mensen leerproblemen doordat ze niet kunnen concentreren op een opdracht of op lesmateriaal. Concentratieproblemen maken mindful zijn uitdagend, omdat ze in de weg staan van rust in het moment.

Een andere reden dat mindfulness voor jou niet goed kan werken, is trauma. Een trauma kan ervoor zorgen dat het brein aandachtigheid, mindfulness dus, als het ware blokkeert. De hersenen schieten in de verdediging, met als bedoeling het lichaam te beschermen tegen het ervaren van rust in het moment.

Field Trip Health kan jou begeleiden met trauma-verwerking. Zorg dat je dit niet zelfstandig en alleen onderneemt. Praat erover met hulpverleners.

Mindfulness tips (om te starten)

 1. Mediteren
  De realiteit van starten met mediteren is dat je minutenlang op een stoel zit of op een yogamat ligt, met je ogen dicht denkend aan de volgende mail die je gaat sturen of boodschappen die je gaat doen. Mediteren heeft geen vast recept, dus probeer je eigen modus te vinden. Maak er een ritme en gewoonte van, probeer verschillende houdingen en speel met de tijd.

  Je kunt veel verschillende meditatie-oefeningen vinden in Field Trip Health-app. Naast meditaties vind je hier nog meer blogs en tips over hoe je mentaal gezond blijft.

  Download hier Trip: Expand Your Mind voor iPhone en Android
  Voor iOS
  Voor Android 
 2. Ademhalingsoefeningen
  Een prettige manier om rust in je dag te brengen is door je ademhaling te controleren. Anders dan met meditatie hoeft dit niet op een speciaal moment (hoewel ook meditatie in principe overal kan). Met je ademhaling bezig zijn kan tijdens een vergadering, tijdens een Zoom-meeting, vlak voor het slapengaan en direct bij het opstaan. Een diepe ademteug. Nog een. Nog een. En nog een. Dat is het. Klaar. Doe je dit vaker op een dag, dan leer je om gecontroleerd te ademen en vooral door te ademen. Je zal merken dat je veel vaker dan je dacht je adem inhoudt. Door bewust het moment te pakken om rustig te ademen, pak je je rust terug. Probeer deze ademhalingsoefening eens. Neem voordat je begint, een relaxte positie in waarin je volledig in en uit kan ademen.

  30-40 diepe ademhalingen
  Sluit je ogen en probeer je hoofd leeg te maken. Wees je bewust van je adem en probeer je er volledig op te concentreren. Adem diep in door de neus of mond en adem en ongeforceerd uit door de mond. Adem volledig in via de buik, dan de borst en laat dan ongedwongen los. Herhaal dit 30 tot 40 keer in korte, krachtige uitbarstingen. Het kan een licht gevoel in het hoofd geven en tintelingen in je vingers en voeten. Deze effecten zijn volkomen ongevaarlijk. Read a whole step-by-step guide of this exercise on
  wimhofmethod.com.
 3. Bewegen
  Dat bewegen gezond voor je is, is bekend. Toch bewegen veel mensen niet genoeg. Bewegen is gelukkig heel makkelijk onderdeel van je dag te maken. Naast de fysieke voordelen helpt bewegen je brein om de prikkels die je moet verwerken een plek te geven. Fysieke activiteit leidt je af van cognitieve activiteit en is daardoor ook een soort vorm van meditatie. Daar komt ook het prachtige mens sana in corpore sano (een gezonde geest in een gezond lichaam) vandaan.

  Met name tijdens (lange) werkdagen is het belangrijk jezelf in beweging te houden. Drie keer in de week een extra rondje wandelen is daarvoor al een fantastische start.
 4. Balanceren
  Met balanceren wordt bedoeld: creëer een moment in je dag of week waarbij je iets voor jezelf doet. Dat kan een belletje zijn met je beste vriendin of je moeder, of een moment waarbij je twee Youtube-filmpjes kijkt. Iedere vrijdagavond een heet bad nemen is ook een mooi voorbeeld. Een paar nummers luisteren terwijl je in de tuin wat onkruid weghaalt werkt ook. Het moet iets zijn wat niets te maken heeft met je werk of andere bezigheden. Door dit op consistente basis in te bouwen in je dagelijks leven, creëer je een ritueel voor jezelf. Rituelen geven vastigheid en zekerheid door consistentie, wat een mooie balans biedt tegen de snelheid en onrust die je kunt ervaren door je werk of verplichtingen.
 5. Voelen
  Voelen is niet iets waar je mee kunt beginnen, dit doe je namelijk standaard al je hele leven. Terwijl je dit leest heb je al te maken met diverse emoties. De tip is om datgene wat je voelt, daadwerkelijk voor jezelf te benoemen. Wat voel ik en wat doet het met me? Waarom reageer ik zo? Door dit soort vragen aan jezelf te stellen als je emoties ervaart, help je jezelf te herkennen hoe je reageert. Dat kan ook confronterend zijn. Je kan erachter komen dat je bepaalde blokkades ervaart of emoties ervaart zonder te weten waar die door getriggerd worden. Probeer daarom met de RAIN-methode met je gevoelens om te gaan: Recognize, Allow, Investigate, Nurture (herkennen, toestaan, onderzoek en onderhoud).
 6. Schrijven
  Door te voelen en de RAIN-methode toe te passen, lukt het je waarschijnlijk om jezelf wat beter te leren kennen en begrijpen. Wat daarbij goed past is schrijven. Veel mensen houden een dagboek bij om hun emoties en ervaringen een plek te geven; letterlijk van zich af schrijven soms. Experimenteer daar eens mee en je zal waarschijnlijk ervaren dat het je helpt om je gevoelens en gedachten beter te structureren. Als je schrijft, ben je namelijk automatisch bezig met hoe je iets moet verwoorden, wat je brein triggert onderscheid te maken in wat je belangrijk en minder belangrijk vindt. Uiteindelijk helpt dat om rust te vinden in je gedachten. Een ander voordeel van schrijven is dat je de mogelijkheid hebt later terug te lezen wat je hebt opgeschreven. Dat kan je helpen je ontwikkeling en gedachtegang over tijd beter te begrijpen.
 7. Activeren
  De laatste tip is om te activeren. Hierboven staan zes manieren waarmee je voor jezelf momenten kunt creëren aandachtig (mindful) met jezelf bezig te zijn. Aandacht te hebben voor het moment. Alle tips zijn daarom ook werkwoorden, je moet iets doen. Net als dat je mentale gezondheid geen doel is op zichzelf is, maar een activiteit of proces. En daarbij geldt: hoe meer aandacht en energie je erin stopt, hoe meer je eruit krijgt. Activeren is dus eigenlijk de tip om aan de slag te gaan en vooral niet stil te zitten. Mindful zijn is een actieve bezigheid.

  Tot slot, denken is verslavend. Net als Netflix kijken of op TikTok scrollen kan het je urenlang bezighouden doordat je voortdurend nieuwe prikkels krijgt. Door denken als een verslaving te zien die goede dingen brengt en negatieve bij-effecten heeft, kan je beter begrijpen dat je af en toe ook niet moet denken. Denk met mate dus.


Delen:

Begin met jezelf hervinden

Start de scan

Related articles

Begin jouw ontdekkingsreis

Zit je vast in een sleur of een gevoel van lusteloosheid waar je niet uitkomt? Ervaar je angst, constante zorgen, of een gebrek aan vitaliteit? Is er iets dat je blokkeert in jouw vooruitgang? Ontdek of een begeleide psychedelische ervaring geschikt is voor jou.

Boek nu

Wij gebruiken cookies om het gebruik van jouw browser ervaring te optimaliseren. Door het gebruik van deze website ga je akkoord met onze Cookie Policy.

AccepterenWeigeren